Laenukindlustus

Mõistlik inimene saab aru vajadusest kindlustada oma vara, näiteks auto või kinnisvara ning kui olete nende esemete soetamiseks laenu võtnud on teil enamasti kohustus seda teha. Palju vähem räägitakse laenukindlustusest, mis on suureks abiks, kui laenu osamaksete tasumine kipub üle pea minema.

Mis on laenukindlustus?

Maailmas on laenu kindlustamine väga levinud, kuid Eestis on see valdkond alles lapsekingades. Tegu on hea garantiiga, mis aitab teid juhul, kui olete võtnud laenu aga jääte ilma oma tööst ja teil pole võimalik laenu maksta. Sellisel juhul maksab ettevõte, kes on teie laenu kindlustanud seda teie eest, seni, kui saate keerulisest olukorrast välja.

Kuidas laenukindlustus toimib?

Selleks, et teil laenukindlustusest kasu oleks peate selle tegema laenu vormistamisel. Selline kindlustus on paljudele tundmatu, sest see on osa elukindlustuspaketist. Laenukindlustuse summa on otseselt seotud laenu tagasimaksmise jäägiga ning toimib, kui lisagarantii. Kui teiega peaks midagi juhtuma ning te ei suuda ise oma laenu tagasi maksta või jääte töövõimetuks tasub laenu teie eest kindlustusfirma.

Enamasti kasutatakse laenukindlustust suurte laenude puhul nagu kinnisvaralaen või hüpoteeklaen, eriti levinud on see kalli tagatisega laenude puhul, sest inimesed ei soovi oma varast mingi hinna eest ilma jääda.

Kui olete mõelnud suurema laenu võtmise peale, siis teadke on kohe olemas ettevõtted, mis pakuvad teile laenu võtmisel ise laenukindlustust.

Sellisteks pankadeks on:

SEB

  • Pakub väikelaenu summas alates 10 000 – 15 000 eurot.
  • SEB pangal on äärmiselt paindlikud kliendipaketid, et teie igapäevane arveldamine oleks lihtne.
  • Selleks, et SEB pangast võtta kodulaenu nõutakse 20% omafinantseeringut.
  • Liisinguteenused on äärmiselt mitmekesised, nende seast leiab endale sobiva igaüks.

TF Bank

  • TF Bank on laialt tuntud usaldusväärne ning rahvusvaheline pangateenuseid pakkuv ettevõte.
  • Pangas on väga soodsad laenud, mille intressid ei ületa 19,9%.
  • Laenu maksimaalne tagasimakse periood on 84 kuud.
  • TF Bank tagatiseta laenud jäävad vahemikku 500– 8500 eurot.

Raha24

  • Raha24 suureks eeliseks on igakuise haldustasu puudumine.
  • Krediidilimiiti saab taotleda kuni 3000 euro väärtuses.
  • Raha24 laenu keskmine intress jääb 30% lähedale.
  • Soovi korral saab laenu kätte juba järgmisel päeval, sest Raha24 puudub pikk ooteperiood.

 

Millised on laenukindlustushüvituse tingimused?

Igal laenu väljastaval ettevõttel ja kindlustusepakkujal on oma personaalsed tingimused, mis võivad oma sisu poolest üsna palju erineda. Olulisemaid kattuvad tingimused, mida võiksite teada on:

  • Selleks, et oma laenu üldse kindlustada peate ametlikult töötama ja olema töövõimeline. Laenukindlustuse taotlemine on keeruline raskeid haiguseid põdevatele inimestele, sest kindlustusfirma jaoks on see riskantne.
  • Laenu kindlustamisel on olemas ka kehtivad vanusepiirangud, mis jäävad 55-60 eluaasta kanti. Need on sätestatud terviseriskide vältimisest, sest teatud haiguseid hakkab esinema alates nendest eluaastatest.
  • Üldiselt ei maksta kindlustusfirma teie eest laenu enam, kui ühe aasta jooksul.
  • Laenukindlustus hakkab kehtima pärast ooteperioodi lõppu. Kõige levinum ooteperiood on 30 päeva. Seega, kui kaotate oma töö või juhtub teiega õnnetus ning teil puudub järsku sissetulek, peate vähemalt ühe laenumakse suutma sooritada ise, enne kui kindlustus seda teie eest tegema hakkab.
  • Laenu kindlustamisel on nõuded ka sellele, millises ulatuses ja kui kaua te töötate või olete tööd käinud. TF Bank eeldab, et inimene oleks laenu kindlustamise hetkeks olnud töötanud terve aasta vähemalt 22 tundi nädalas. Raha24 nõuded on pisut leebemad ning näevad ette 4 kuu pikkust eelnevat töötamist
  • Kui teiega juhtub õnnetus peate selle toimumise hetkel olema kaine, sest teie enda süü korral tekitatud töövõimetuse tõttu kindlustusfirma teie eest laenu ei maksa. Enamasti ei saa laenu kindlustada ka profisportlased, sest nende vigastused on suure pingutuse tõttu kiired tekkima.

 

Kumba valida kas laenukindlustust või laenumaksekindlustust?

Laenukindlustust ja laenumaksekindlustust eristavad kõigest nende üldtingimused, mille erinevused tulenevad pigem firmast, kust seda taotleda, mitte teenuse enda iseloomust. Põhimõtteliselt on tegu ühe ja sama võimalusega oma laenu kindlustada, lihtsalt ettevõtted kutsuvad neid erinevate nimedega.

Enne seda, kui võtate laenu ja soovite oma laenu kindlustada, laske endale ettevõtte poolt nende teenuste tingimusi selgitada. Swedbankis on laenumaksekindlustus ja laenukindlustus siiski kaks erinevat asja. Seega on enne laenu võtmist alati mõistlik üle küsida, mida laenu kindlustamine nende ettevõttes tähendab.

Kui rääkida lähemalt Swedbankist, siis katab nende laenukindlustus vaid elukindlustuse ja töövõime kaitse. Kui soovite oma laenu kaitsta ka ajutise töövõimetuse korral, tuleb lisaks teha laenumaksekindlustus, mis katab ka töötuse.

Kui kallis on laenu kindlustamine?

Kui soovite laenu võttes olla kindel, et see saab makstud igal juhul, isegi siis kui teiega midagi juhtub ja teete laenu võtmisel ka laenukindlustuse peate arvestama tavaliselt suurema laenu tagasimaksega. Midagi pole teha, hüved maksavad raha.

Laenu kindlustamise kallidus oleneb mitmetest asjaoludest, sealhulgas: teie vanusest, tervislikust seisundust, laenu suurusest ja selle tagasimakse jäägist ning summast mille ulatuses soovite kindlustada.

Arvestage sellega, et kuigi laenu kindlustamise teenused on sarnased, erinevad need olenevalt ettevõttest oma kalliduse ja katvuse poolest. Kõige täpsema info laenu kindlustamise kohta, saate kui küsite seda otse ettevõttest, kust soovite laenu võtta.

Kalkulatsioone selle kohta palju laenu kindlustamine maksab saate teha ka mitmete laenu väljastavate ettevõtete kodulehel. Meie proovisime seda näiteks Swedbanki kodulehel ja saime sellise tulemuse: 30 aastane laenu võtnud inimene, kelle laenu igakuine osamakse on 200 eurot peab laenu kindlustamise eest iga kuu juurde maksma 20 eurot.

Paljud pangad on hakanud laenu kindlustamiseks ka soodustusi pakkuma, näiteks kui teil on tervislik eluviis võite saada 10% soodustuse. Kokku on soodustusi võimalik saada kuni 25 %.

Kas laenukindlustus on alati vajalik?

Kui saate täiesti kindel olla, et teiega mitte midagi ei juhtu, mis takistab laenu tagasi maksmist, siis pole laenu kindlustamine vajalik. Enamasti kindlustatakse just neid laenusid, millel on tagatis ning mis on pikemaajalised, sest 20 aasta jooksul pole kindlalt võimalik kõike juhtuvat ette näha.

Seni, kui teiega midagi ei juhtu on kõik kena, kuid mis saab siis, kui jääte ilma oma tööst ja olete eelnevalt võtnud kinnisvaralaenu, kus ostetud vara on tagatiseks. On lihtsam oma laen kindlustada, sest elades tagatiseks olevas kinnisvarast ja võimetu laenu tagasi maksma võite ilma jääda ka oma kodust ja see on ühele inimesele juba liiga suur löök.

Laenu kindlustatakse ka selleks, et kui teie, kui laenu tagasi maksjaga peaks midagi juhtuma, siis teie pere ei jää selle tõttu finantsraskustesse ning saab oma kodus edasi elada, seni rahulikult mõeldes, mida edasi teha.

Teine võimalus, kuidas saada laenu kindlustamisest maksimaalset kasu on endale elukindlustuse tegemine, sest laenukindlustus on sageli osa elukindlustusest.

Kui te siiski ei soovi oma laenu kindlustada, veenduge laenu võtmisel vähemalt võimaluses vajadusel laenupuhkust saada.

Töötuse korral võib ajutiselt ka sellest abi olla, kui saate lühiajaliselt oma igakuised kulutused madalal hoida, seni kuni uue töö leiate või mõne muu lahenduse välja mõtlete.