Smslaen ja kiirlaen võivad mõne inimese kõrvade jaoks küll samamoodi kõlada, kuid tegu on siiski pidut erinevate laenudega. Kõige lihtsamini saab seda seletada nii, et kõik kiirlaenud ei ole smslaenud, kuid kõik smslaenud on kiirlaenud. Nimetus smslaen tuleb siiski otseselt laenu taotlemise viisist sms-i teel, igat kiirlaenu nii võtta ei saa.

Põhimõtteliselt võib väita, etsmslaenon üks kiirlaenu alamliike. Kiirlaenu iseloomustab kiire laenu taotlemise protsess. Võetavad laenusummad on üsna väikesed ning sellepärast ei nõuta sellist tüüpi laenu taotlemisel sageli ka tagatist.

Smslaen on mugav, kuna seda saab taotleda telefoni teel, saates sõnumi laenufirmale. Kui olete püsiklient pole laenu saamiseks põhimõtteliselt palju rohkem vaja teha. Laenu andja võib küll paluda mõnesid andmeid kinnitada, kuid see on ka kõik. Selline luksus kestab nii kaua, kuni olete eelmise laenud kenasti tagasi maksnud.

Üldiselt on sms laen ja kiirlaen kehva mainega laenud. Selline mõju tuleb minevikust, kui laenu sai igaüks, kes küsis ning laenu intressid olid astronoomilised.

Vaatamata sellele, et laenu saamine on üldiselt raskemaks muutunud; nõutakse oma isiku tuvastamist, et laenu ei saaks taotleda keegi teine teie asemel. Palju ettevõtted paluvad laenu taotlusega esitada ka konto väljavõtte, kontrollimaks teie raha kasutust ja igakuist netopalka, jne.

Siiski on smslaen üks kõige lihtsamini taotletavaid laenusid ning leidub ettevõtteid, kes ei kontrolli laenusoovija isikut nii põhjalikult. Sellest tulenevad ka smslaenu ohud.

Milline näeb välja smslaenu taotlemise protsess?

Selleks, et laenu saada tuleb end laenu pakkuva ettevõtte veebilehel kasutajaks teha ning siis täita ära laenu avaldus, mis läheb kontrollimisele. Esmakordsel laenu võtmisel tuleb läbida ka isikutuvastus, mida on juba paljuski võimalik teha kodust lahkumata, kas ID-kaardi või mobiili ID abil. Selline protsess üritab kõrvaldada liiga mõtlematut laenu võtmist.

Kui olete juba laenufirma püsiklient, siis piisab laenu saamiseks kõigest ühe lihtsas formaadis sõnumi saatmisest ja raha on teie poole teel.

SMS-i teel saab Eestis laenu võtta järgmistest laenufirmadest:

Ferratum

  • Ferratumil on palju soodustusi, näiteks saavad uued kliendid laenu võtta kõigest 1 eurose tasu eest.
  • Kiirlaenu summad on suhteliselt madalad ning jäävad vahemikku 50-300 eurot.
  • Soovi korral on laenu taotlejal võimalik avada enda sissetulekule vastav krediidilimiit.
  • Smslaenu saab kätte ka sularahas.

Creditstar

  • Creditstari laenu võttes on samuti võimalik avada isiklik krediidilimiit, mille maksimaalne summa ulatub 2000 euroni.
  • Vajadusel on võimalik laenu tagasimakse perioodi pikendada 15 kuni 30 päeva. Siiski ärge unustage, et tegu on tasulise teenusega.
  • Laenu on Creditstar`st võimalik taotleda iga päev.

SMSMoney

  • SMSmoney pakub erinevaid laenusid alates 100- 1000 euroni.
  • Laenu on võimalik taotleda ööpäevaringselt ning taotlusi kontrollitakse iga päev.
  • Lisaks teistele laenuteenustele pakub SMSMoney ka paindlike tingimustega tarbimislaenu.
  • Laenu on võimalik tagasi maksta 30 päeva kuni 15 aastat.

Smslaenu peamised ohud

Peamine põhjus, miks Eestis muudeti kiirlaenu ja smslaenuga seonduvat seadust on sellise laenamisega seonduvad ohud. Aastad tagasi sai smslaenu tõesti ainult saates sõnumi ning kontroll oli peaaegu olematu.

Laenu said inimesed, kellel juba oli laen või isegi mitu või need, kellel tõsised maksehäired. Laenude intressid olid suured ning smslaen oli üle mõistuse kallis. Seega maksejõuetus oli lihtne tekkima.

Tänapäeva oht kiirlaenu või smslaenu võtmisel on see, kui inimene ei tee endale laenu tingimusi selgeks või kui laenu võtmisel ollakse liiga optimistlik.

Soovitakse võetud laen kiiresti tagasi maksta ning valitakse selleks ülejõu käivalt lühike periood. Põhjuseks soov hoida kokku intressidelt.

Ei mõelda aga sellele, et kui te ei jõua laenu osamakseid sooritada, hakkab lisanduma viivis ning soodsamast intressist ei saa enam rääkida, probleemid võivad lõppeda hoopis maksehäiretega.

Sellepärast on mistahes laenu võtmisel soovitatav enne järele mõelda, kas ja milleks seda üldse teha. Laen ei ole kingitus ning tagasi tuleb alati maksta suurem summa, kui laenu esialgselt võetud sai.

Olge enda suhtes ausad, sest isegi siis kui laenufirma annab teile selle laenu, olete teie see, kes peab selle laenu tagasi maksma.

Kasutage laenu võtmise võimalust ainult tõsisel vajadusel, mitte niisama asjade ostmiseks või mis veel hullem lõbutsemiseks. Esmakulutused tuleks siiski ise kanda, mitte selle jaoks laenu võtta.

Samuti pole lahendus ühe laenu asendamine teisega, kui just uue laenu tingimused pole nii palju odavamad ja tegu oleks laenu refinantseerimisega.

Laenake mõistlikult, ärge kiirustage laenuostuste tegemisel ning alati konsulteerige selle valdkonna spetsialistiga, nemad saavad teid kõige paremini antud olukorras aidata.