Elades oma igapäevarutiinis ei pruugi me tegelikult tähele panna neid väikseid ja ebaolulisi asju millele me raha kulutame. See võib omakorda kaasa tuua liigsed kulutused, mille pealt oleks võimalus palju raha kokku hoida. Kui olete üks nendest inimestest, kes soovib oma rahaasjad parema kontrolli alla saada olete õiges kohas. Siit leiate 20 nõuannet, kuidas või mille pealt raha kokku hoida. Ärge imestage, kui mõned neist üllatavad teid.

Mis raiskab teie raha?

  • Lennujaamast ostmine. Vaatamata eredavärvilistele siltidele ja kaunile kujundusele on enamik lennujaamades müüdavaid asju kallimad, kui kusagil mujal. Kui lähete reisile püüdke oma ostud sooritada siiski sihtkohas olles ning siis, kui teil on aega, sest lennujaama kaubandus on suunatud turistidele ja nii kulutate palju rohkem raha, kui esialgu plaanitud.Üritage lennujaama saabuda söönuna ning kui soovite juua, siis on palju parem mõte kanda kaasas tühja joogipudelit.
  • Kes meist ei unistaks sellest, et saaks päevapealt oma igavast tööst loobuda ja palmi alla puhkama sõita, sageli ostetakse sellise kauni unistuse täitmiseks loteriipileteid. Kui unistamine on tasuta, siis loteriipiletite eest kasseeritakse alati raha ning kui teil on komme iga poeskäigu ajal neid osta, siis pikemas perspektiivis kujuneb sellisest ostmisest suur lisakulu, mis kahjuks enamiku inimeste jaoks viib rohkem välja, kui sisse toob.
  • Allesjäänud toit. Kui avastate, et teie peres ei suudeta kogu valmistatud toitu ära süüa, siis on viimane aeg hakata valmistama väiksemaid toidu koguseid, sest toidu ära viskamine on otseselt raha raiskamine. Eriti juhul, kui see toimub pidevalt. Kui te ei leia muud motivatsiooni oma toidu valmistamise reguleerimiseks aitab teid võibolla mõte, et teatud maailma riikides on pidev nälg. Austage toitu.
  • Pudelivee ostmine. Paljud meist ei talu tavalist kraanivett ja ostavad poest kas siis maitsestatud või maitsestamata vett ning mõned inimesed teevad seda igapäevaselt. Kui teie kraaniveel on kõrvalmaitseon üheks lahenduseks filterkannu kasutamine või kui teile ei maitse ilma lisanditeta vesi võite kraaniveele lisada pisut sidrunit. Jättes igapäevaseks pudelivee ostmata säästate tegelikkuses palju raha.
  • Kilekottide pidev ostmine. Viimasel ajal räägitakse palju kilekottide mõjust meie keskkonnale ja sellest, kui kahjulikud on need loodusele – ilmselt teavad kõik fakti, et kilekott ei lagune väga pikka aega. Selle asemel, et osta iga kord poest uus kilekott on tänapäeval saadaval ka riidest kotid, mis on tunduvalt vastupidavamad ning mida saab kasutada palju kordi. Taaskasutus on hea võimalus raha kokku ostmiseks.raha
  • Poolfabrikaat toidud/viilutatud pakenditoidud. Kõik me teame, et mugavus maksab raha. Toidu puhul tähendab see, et kui ostate viilutatud vorsti või juustu, siis peaaegu alati võite olla kindel, et need on kallimad kui letist ostetud lahti lõikamata tooted. Juustu ja vorsti lõikamine pole eriline kunst ja sellega saavad hakkama isegi lapsed, seega miks maksta rohkem viilutatud toitude eest. Sama käib ka poolfabrikaat toitude kohta.
  • Halduskulude maksmine pangale on kohati selline mitte märgatav kulu ning päris ilma selleta kahjuks pangateenuseid kasutada ei saa. Kokkuhoiu mõttes vaadake üle oma panga hinnakiri ja valige soodne pakett, sest pangakaarti kasutab enamik meist peaaegu igapäevaselt ning tegelikult pole otsest põhjust miks peaks selle pealt rohkem maksma.
  • Paljud inimesed otsivad lihtsaid lahendusi, kuid kaalu alandamises neid kahjuks pole, isegi siis kui lubadus kaunil pakendil seda väidab. Kaalu saab püsivalt langetada vaid oma toitumist jälgides ja trenni tehes, pole lihtsat võimalust, et võtate tableti sisse ja liigne kehakaal kaob iseenesest. Ärge langege ilusate pakendite ohvriks, mis teile iseeneslikku kaalulangust lubavad, selliseid tooteid pole tegelikkuses olemas.
  • Snäkkide ostmine bensiinijaamast. Kui teil on võimalus vältige erinevate toitude ja snäkkide ostmist tanklast, sest kõik me tegelikult ju teame, et see on palju kallim, kui ostes samu tooteid näiteks supermarketist. Tanklast söögi ostmine peaks toimuma ainult hädaolukorras, kui poes on juba kinni või kui teil on tõesti kiire. Lisaks on bensiinijaamas kiirelt valmistatud toit enamasti sama ebatervislik, kui kiitoidu restoranis.
  • Tänapäeval saadetakse küll enamik arveid meilile, kuid mõned meie seast saavad endiselt paberarveid, mille väljastamine on alati tasuline. Need summad, mida paberarve saatmise eest küsitakse on küll väiksed, kuid kui teil tuleb igakuiselt hunnik paberarveid on see aasta lõikes juba märkimisväärne summa, mis võiks vabalt olemata olla.raha
  • Ajakirjade ostmine. Milleks osta paberkandjal ajakirju, kui neid on võimalik lugeda internetist ja nutitelefon on tänapäeval taskus enamikul inimestest. Sümboolse tasu eest saate internetist lugeda kõiki ajalehti ning teil ei teki jäätmeid, mida peab hiljem utiliseerima. Aastane paberkandjal ajalehe tellimus on kindlasti kallim, kui internetipakett, et ajalehte lugeda.
  • Ebavajalikud ilutooted. Kui välja tulevad uued tooted ei tähenda see ilmtingimata, et kohe peaks suunduma poodi neid ostma, kuigi on olemas inimesi, kes seda ka teevad. Naistel on kombeks pikemalt mõtlemata oma iluarsenali täiendada. Kosmeetikatoodete keskmine eluiga on aasta kuni poolteist ning kui teil on neid ilutooteid liiga palju, siis on suur võimalus, et te ei jõuagi neid enne aegumist ära kasutada ja need tuleb hoopis ära visata. Ostes ilutooteid mõistlikus koguses ja vastavalt vajadusele säästab palju teie raha.
  • Ringi liikumiseks on meil sageli vaja erinevaid transpordiviise kasutada, siiski kui teie sihtpunk asub kõigest kilomeetri või paari kaugusel võiks sinna ka vabalt minna jala või rattaga. Kokkuvõttes hoiate nii palju raha kokku ning ka teie tervis ja figuur on kindlasti paremad. Kui teie vahemaad on pikemad, siis on kahjuks transpordi kasutamine paratamatus, millega peab leppima ning palju oleneb ka sellest, kui kaugel te millestki elate.
  • Mängude ostmine. Nutitelefoni saab lisaks helistamisele kasutada ka meelelahutusena ning paljud meist kasutavad Play poodi erinevate mängude allalaadimiseks. Mõned mängud on tasulised ja teised tasuta. Lisatasusid küsitakse ka mängu siseselt, kas lisade omandamiseks või uuele mängu tasemele jõudmiseks. Sellele vaatamata võiks täiskasvanud inimene aru saada, et see pole eluliselt oluline ning maksab pideval tarbimisel küllaltki palju raha.raha
  • Tarkvara ja rakendused. Uut tarkvara ja rakendusi tuleb välja praktiliselt igapäevaselt, see ei tähenda, et kõiki neid tarbima peaks. Enamik nendeks pole tegelikult inimesele eluliselt vajalikud ning neid tarbitakse pigem uudishimust. Selleks on mõnedel programmidel olemas tasuta testperiood, mille vältel saate tarkvara proovida, et üldse aru saada kas ja milleks teil seda vaja on, kasutage seda võimalus. Alati ei pea kõike ostma, kui saab ka tasuta. Kui te ei tööta otseselt arvutiga ja uued programmid ja rakendused pole teile tööalaselt vajalikud, võiks enne nende soetamist pisut järele mõelda.
  • Nii mõnelgi meist on kombeks enne hommikul tööle minemist tanklast tass kohvi võtta. Kui teha seda iga päev võib see kuu jooksul keskmiselt kokku maksta 35-45 eurot, samal ajal maksab pakk kohvi poes 5 eurot ning selle valmistamine ei võta rohkem aega, kui paar minutit. Miks mitte valmistada oma kohvi ise ja selle pealt igakuiselt küllaltki arvestatav summa kokku hoida.
  • Brändid. Enamik meist teab, et bränditooted maksavad rohkem, olgu nendeks siis riided, kosmeetika või muud tooted. Tegelikult pole ju vahet valge särk on valge särk, olenemata sellest, kas ta on brändi kaup. Bränditooted maksavad rohkem ainult teatud põhjustel, sest nende promomisel on tehtud palju tööd, see ei tähenda veel, et tegu oleks palju kvaliteetsemate toodetega. Ärge hakake kaubamärgi ohvriks, nii säästate raha juba algusest peale.raha
  • Suitsetamine on halb harjumus ja kahjustab teie ning teid ümbritsevate inimeste tervist, seega oleks targem kunagi üldse mitte alustadagi. Lisaks on tubakatoodete aktsiis üks kiiremini kasvavaid. Kui te seni veel suitsetasite, siis vähemalt kaaluge selle maha jätmist.
  • Lisaks sellele, et kiirtoidul ei ole toiteväärtust, on see sagedasel tarbimisel kahjulik teie tervisele, samuti mõjub see teie rahakotile. Burgeri ostmine võib tunduda kiire lahendus, kuid maksab rohkem, kui ise kodus toidu valmistamine. Kodune toit on alati kvaliteetsem, sest teate ise, millest selle valmistate.
  • Kallis liikluskindlustus. Tavaline liikluskindlustus on enamikes kindlustusfirmades sarnaste tingimustega, erinevuseks võib osutuda selle hind. See on põhjus, miks pole mõtet liikluskindlustusele rohkem kulutada, kui vaja. Parima pakkumise saamiseks võrrelge kindluste pakkumisi omavahel, näete ise kui suur erinevus nende hindades olla võib.