Laenu võtmine on tähtis otsus ning seda ei tohiks teha kergekäeliselt, sellepärast on alati hea lugeda laenamise kohta käivaid nõuandeid.

Pole vahe, millist laenu võtta soovite, olgu selleks siis kiirlaen, smslaen, auto tagatisel laen, kinnisvaralaen, hüpoteeklaen või mõni teine laen, alati on tark end antud teemaga eelnevalt kurssi viia.

Selleks oleme kokku pannud mõned kasulikud reeglid, mida laenu võtmisel silmas pidada.

Nõuanded raha laenamiseks

  • Enne laenulepingule alla kirjutamist veenduge, et olete kõik laenutingimused läbi lugenud ning neist ka aru saate. Laenu võtmine tekitab teile pikaajalise finantskohustuse, seega ärge muutke kiirustamisega oma elu keerulisemaks. Kui laenu kohta on informatsiooni, mis jääb teile mõistetamatuks küsige kindlasti laenu väljastajalt lisainfot. Selles pole midagi imelikku, nii saate kindel olla, etlaen on teile jõukohane.
  • Kõige parema ja soodsama laenu saate, kui võrdlete erinevate laenupakkujate sarnaseid laenusid omavahel. Nii saate kokku hoida ka laenu intressidelt ja halduskuludelt.Otsuse tegemisel võtke endale aega seda eriti, kui võrdlete erinevaid laenusid omavahel.
  • Laenu võtmisel on äärmiselt oluline, et teie netopalk oleks stabiilne ning laekuks igal kuul, sest ainult nii olete võimeline laenu osamakseid korrektselt tasuma. Kui teil ei ole igakuist sissetulekut või see on liiga ebastabiilne ei ole laenu võtmine tark otsus ning te peaksite tegelema endale stabiilsema töö leidmisega.
  • Võtke laenu ainult teatud kindlal eesmärgil ning siis, kui seda vajate. Ärge võtke laenu niisama šoppamiseks, lõbutsemiseks või kasiinos mängimiseks, vaid kasutage seda elamiseks vajalikeks toiminguteks nagu näiteks auto parandamiseks, purunenud kodutehnika asendamiseks, õppimise finantseerimiseks või mõneks muuks asjalikuks tegevuseks.
  • Kaaludes laenu tähtaegasid võtke arvesse asjaolu, et lühem laen on teie jaoks küll soodsam, kuid selle kuumakse peab olema jõukohane. Eriti soodne on lühikese tagasimaksetähtajaga smslaen, kiirlaen või tarbimislaen, sest selle intress on madalam.
  • Mõelge sellele, milliseks kujuneb teie elu pärast laenu võtmist, see on oluline mistahes laenu võtmisel, kuid eriti oluline just pikaajalise laenu. Suurem laen mõjutab meie elu kaua aega ning mida kindlam selle võtmisel olete, seda parem teile. Kindlustunne rahaasjades on laenu võtmise absoluutne eeldus.Nõuanded raha laenamiseks
  • Paljudel laenu andvatel firmadel on mõned punktid väikeses kirjas, lugege kindlasti ka need enne lepingu allkirjastamist läbi, sest seal võib olla kirjas lisainfot.
  • Ärge võtke endale korraga mitut laenu või, kui olete seda teinud ärge varjake seda oma konto väljavõttel, mida laenu väljastavad firmad nõuavad. See teeb kahju ainult teile endale, kui elate üle oma võimete. Ühe laenuga ei ole kindlasti mõistlik teist tagasi maksta. Laenu refinantseerimine on sobilik vaid juhul, kui uue laenuga saate vana tagasi maksta ja uue laenu tingimused on palju soodsamad.
  • Jääge realistlikuks oma maksevõime hindamisel. Enne laenu saamiseks mõne ettevõtte poole pöördumist vaadake üle oma igakuiselt laekuv netopalk ja kulutused. Kui teile tundub, et elamiseks jääb vähe raha ja loodate mingitele imedele, et teie majanduslik seisukord paraneb, ärge võtke uut laenu. See muudab teie rahalise olukorra vaid kehvemaks. Samuti ärge võtke laenu liiga lühikese tähtajaga, madalam intress võib näida ahvatlev, kuid kui jääte hätta laenu osamaksete tasumisega osutub see laen teile lõpuks palju kallimaks, kui oleksite võtnud pikema tähtajaga laenu.
  • Vältige impulssostusid ning ärge võtke laenu äkkostude tegemiseks, sest laen tuleb teil koos intressidega tagasi maksta ning tagastatav summa on alati suurem, kui laen Üle võimete elamine viib kiiresti tõsiste majanduslike raskusteni, selle pärast tasuks alati enne laenu võtmist kaaluda, kas ja milleks laenata. Mõistlik on laenata pikaajaliste ja tavapärastest kallimate ostude sooritamiseks nagu kinnisvara, auto, ettevõtlus, jne.Nõuanded raha laenamiseks
  • Igapäevaostud tuleks sooritada siiski ilma laenuta, nende eest tasumiseks peaks piisama inimese enda sisstulekust ning laenu võtmine selliste ostude sooritamiseks on väga halb mõte. Hetkeline luksuslik nauding smslaenu näol võib lõppeda pikemajaliste majandusraskustega, millest välja tulemine võib väga keeruliseks osutuda.
  • Enamik laenu andvaid ettevõtteid eeldab, et peale igakuiste kulutuste ja uue laenu võtmist jääb teile kätte 40% netopalgast. Arvutage enne laenu võtmist korralikult läbi, et suudaksite sellise tingimuse täita, nii ei raiska te enda ja teiste aega.
  • Kindlasti mõelge ka enne laenu võtmist kõigile võimalikele ette tulla võivatele olukordadele, näiteks, mis juhtub siis, kui jääte ilma oma töökohast, mille eest plaanite sellises olukorras oma laenu tagasi maksta. Uurige ka seda, kas laenu andev ettevõte pakub maksepuhkuse võimalust.
  • Vaatamata sellele, et see nõuab pisut uurimistööd, otsige endale laen, mis vastaks teie vajadustele ja võimetele. Kui lisate laenuavaldusse enda kohta paremad näitajad, kui need tegelikult on, kahjustate ainult ennast, võttes laenu, mis ei vasta teie finantsvõimekusele.
  • Pidage meeles, et laenu võtmisega kaasnevad ka lisakulud, nagu lepingutasu, võttes laenu kinnisvara tagatisel, on vaja see näiteks ära hinnata, mis on samuti tasuline teenus. Hüpoteeklaenu ja tagatisega laenu puhul lisanduvad veel ka notaritasud, jne. Kogu selle info lisatasude kohta, saate iga laenupakkuja poolt eraldi, ärge kartke seda küsida, sest see kõik on teie enda huvides.